Mathias tävlar i Berlin

I Berlin deltar i år över 150 golfspelare från ”alla” världens länder och Mathias Eriksson från Lyckorna GK är en av dem! De två första speldagarna gick det bra för Mathias, men torsdagen blir den verkliga finaldagen.

Lite bakgrund om Special Olympics, som är är en världsomspännande fristående organisation, med Kennedy-klanen som initativtagare och förvaltare, som verkar för sport och idrottsaktiviteter för personer med intellektuell funktionsnedsättning, gammal som ung. Special Olympics skall inte förväxlas med Paralympics, där de tävlande har fysiska funktionsnedsättningar.


Höjdpunkterna bland Special Olympics aktiviteter är de vart 4’e år återkommande Världsspelen, Sommar resp Vinter. Sommarspelen går i år i Berlin, med 7000 aktiva från mer än 170 länder.

Sverige deltar med en trupp på 41 aktiva och 23 ledare som deltar i 8 olika sporter, av de totalt 27 sporter som det tävlas i.


Redan invigningen av spelen var magnifik händelse. Alla länders trupper marscherade in på Olympia stadion, som var närmast fullsatt, med förbundskansler Olaf Scholtz på läktaren och Tysklands president Steinmayer som förrättade invigningen. Till ackompanjemang av artistuppträdande, tal av SO organisationens företrädare och avslutat med ett fantastiskt fyrverkeri.

För tävlingsgrenen Golf spelas det i 5 olika kategorier, allt ifrån ”skills”, vilket innebär att tävla i olika golf-moment som utslag, puttning etc, till Individuell ”riktig” golftävling över 18 hål.

I Berlin detta år deltar över 150 golfspelare från ”alla” världens länder.

Mathias spelar i klass Individual 9hål tillsamman med ca 40 andra spelare.
Under måndagen o tisdagen har det spelats var sin 9 håls rond, som grund för en ”divisionalisering”, dvs dessa 40 spelare har nu delats in i olika divisioner, där det inom varje sådan division kommer att spelas om placeringar och medaljer under ons-tors. Torsdagen är finaldagen då allt kommer att avgöras.

Denna divisionalisering är speciell för Special Olympics och görs istället för att använda vanligt hcp och extraslag. Här spelas nu scratch inom varje division.


Även om de två nu genomförda ronderna i första hand är till för just divisionaliseringen, räknas även dessa resultat in i slutresultatet, som alltså är det sammanlagda antalet slag för alla 4 ronder.


Mathias lyckades bra med dessa två första ronder och hade minst slag av alla i sin klass. Gick sen vidare som division 1 tillsammans med tre andra spelare där han nu under onsdagen har spelat den första finalronden.

Resultatet efter nu totalt 3 ronder spelade är mycket jämnt med en sydafrikan 1 slag före Mathias och en norrman och en sykorean 1 slag efter honom. Allt kommer nu att avgöras under finaldagen på torsdagen!